Hudens funktion og hvad der påvirker den
Vores hud er det største levende organ vi har. Ud over at beskytte alt det, vi har indeni, har den en række funktioner.
Den beskytter os mod indtrængning af væsker, så vi ikke går i opløsning når vi tager en tur i svømmehallen, eller når det regner. Men samtidig beskytter den også mod væsketab indefra. Den er dog ikke fuldstændig vandafvisende og kan stadig optage stoffer der kommer udefra. Hvilke stoffer der kan optages af huden, afhænger af stoffets molekylestørrelse. De almindelige fugtighedscremer, virker kun i de øverste hudlag, hvor de bevarer fugten og blødgører huden. Serumer eller ansigtsolier, er derimod ofte mindre i molekylestørelsen og kan derfor trænge længere ned i huden. Fedtet fra disse olier, blander sig nemlig med vores eget hudfedt og er derfor meget lettere for huden at optage
Den er vores isolering og beskytter os dermed, mod varme og kulde. Ved kulde, vil de små hår rejse sig, vi får gåsehud, så der skabes et isolerende lag. Hvis det er varmt, vil vi svede og vores krop bliver på den måde kølet ned.
Den er en beskytter mod indtrængende mikroorganismer som bakterier, virus, parasitter og svamp.
En del af vores immun system. Huden spiller en aktiv rolle i immun systemet, og kan reagere på mikroorganismer, som forsøger at trænge ind i kroppen.
Det yderste hudlag ,har en sej uigennemtrængelig hinde, og er huden intakt, fungerer den som et perfekt skjold.
En vitamin danner Den er med til at danne D-vitamin når huden får sollys.
Beskytter mod solens stråler. Huden beskytter mod ultraviolette stråler fra solen ved at blive mørkere efter behov. I overhuden finder vi de såkaldte melanocytter, som producerer et farvestof, der hedder melanin. Jo mere sol, man udsættes for, des mere melanin dannes. Man bliver brun, og kroppen beskyttes derved mod solens ultraviolette stråling.
Huden er et sanseorgan – faktisk en af vores vigtigste sanseorganer, nemlig mærke og føle.
Huden er et signal organ. Den deltager i vores kommunikation, helt ufrivilligt, hvor vi viser omgivelserne, hvordan vi har det. Det kan være ved rødme, når vi bliver forlegne. Men også ved angst og vrede, kan det ses i huden.
Den er depot for fedt og væske. Specielt i den nederste del af huden ,lagre den væske.
Hvad påvirker huden
Selvom vores hud, fra naturens side er enormt stærk og robust. Er der rigtig mange ting der kan påvirke den i en negativ retning. Huden kan blandt andet udsættes for fysisk skader, så som lys, varme og slitage. Det kan også være kemiske skader, hvor man feks ,får en reaktion over for nogle hudplejeprodukter. Psykiske skader på huden, kan være nældefeber, eller kan opstå hvis man går igennem en svær periode med stress eller sorg.
Sol er dog den allerværste synder, når vi generelt ser på hvad der påvirker vores huds sundhed og alderstegn.
Sol er ikke for sjov
I dag er vi heldigvis meget bevidste om at bruge solcreme, men alligevel er det ikke lige altid at man får sig smurt ind, eller man får sig smurt ind for sent.
De skader der opstår fra sollyset, kan vi dele op i to.
De korte og de langtids skadevirkninger.
- De korte skadevirkninger kender vi fra solskoldningen med smerter, rødme og huden skaller af, hvorefter der vokser en ny hud frem
- Langtids skadevirkningerne er beskadigelse af strukturer i huden, bl.a. de elastiske fibre, så huden med alderen bliver mere rynket, men også de kræftfremkaldende virkninger, idet sollyset kan ændre arveanlæggene ( DNA) i cellekernerne. Den ultraviolette stråling i solarier kan give skoldninger, rynker og for tidligt ældet hud.
Træt af farveforskelle i huden? Book en behandling i dag og få målrettet din hudpleje.
Det blå lys
Det blå lys, det er det lys vi får fra vores pc skærme, mobiltelefoner, tablets osv.
Dette kan medføre en for tidlig ældning af huden.
Så når vi taler om sol, solcreme og blå lys, så taler vi også om ældning af huden.
For tidlig ældning af huden, kan mindskes med den rette hjemmepleje kombineret med behandlinger.
Hudens aldersforandringer skyldes
- Påvirkninger udefra, såsom udsættelse for sol og udtørring af huden på grund af frost eller blæst. Her er der heldigvis rigtig meget hjælp at hente, ved regelmæssige ansigtsbehandlinger og en god hjemmepleje. Især frugtsyre, er enormt effektiv i kampen om at bevare hudens sundhed.
- Almindelig aldring, som følge af hormonelle forandringer og dårligere kredsløb. Her handler det meget om den måde vi lever på. En god hudpleje, kombineret med ansigtsbehandlinger, kan afhjælpe, men her må vi også se på den måde vi lever vores liv på.